Ideiglenes fogkorona – hogy az átmeneti időszakban is elkerülhető legyen a foghiány

Foghiánnyal küzdesz, és gyors, megfizethető megoldást keresel? Mindenképpen olyan lehetőség mellett döntenél, melynek köszönhetően egyetlen napig sem kell lecsiszolt fogakkal, vállalhatatlan megjelenéssel nekivágni feladataidnak? Az elvárás jogos és rendszerint minden páciensnél jelentkezik. Az ideiglenes fogkorona ragasztó lehetővé teszi, hogy a végleges fogpótlás elkészültéig is esztétikus fogsorra tehess szert.

ideiglenes fogkorona

Mikor válik szükségessé a fogkorona alkalmazása?

A fogkorona elsősorban a fog sérüléseit igyekszik lefedni. Erre legtöbbször akkor van szükség, ha a foganyag szuvasodás miatt jelentősen károsodott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fog esztétikai állapotának javítása is gyakori cél, így a zománc eltüntethetetlen elszíneződése esetén is jó választás a fogkorona. Nem csak a megjelenésre lehet azonban hatással a fogászati korona felhelyezése, hanem foghíd részeként is tekinthetünk arra.

 

Miért hasznos a fogkorona használata?

A lyukas fogak alapvetően sérülékenyebbek, és ha a foganyag nagy része hiányzik, akkor szükséges valami, ami megvédi azt, és megelőzi a kórokozók megtelepedését az érintett területen. Ez lesz a fogkorona.

 

Fontos tudni, hogy a fogaknak a hangképzésben és a rágásban is lényeges szerepük van, ezért bizonyos fogak sérülése nagyobb igénybevételt terhel a többi fogra, sőt, a beszéd minősége is kárát láthatja a dolognak. A fogkorona felhelyezése után gond nélkül használható újra az érintett fog, nem fordulhat elő, hogy tudat alatt mindig csak a másik oldalt terheled a rágás során. Az esztétikai előnyök mellett a fog további romlása megakadályozható, ugyanis a fogkorona megfelelő zárást biztosít – ezzel együtt pedig védelmet a kórokozók ellen.

 

Mi történik a végleges pótlásig eltelő időben?

A fogkorona készítése során elsőként személyre szabott kezelési tervet állít fel a szakember, majd előkészíti a fogat. A csiszolás után lenyomatot vesz, s ez alapján készíti el a fogtechnikus a végleges koronát. Na de mi történik addig? A lecsiszolt fog vagy fogak kicsit sem kompatibilisek a mindennapokkal, ráadásul a csonkok rendkívül érzékenyek is lehetnek. Ezek megoldását hivatottak szolgálni az ideiglenes fogkoronák.

 

A fogorvos ideiglenes fogkorona ragasztó segítségével felhelyezi az erre az időszakra alkalmas ideiglenes koronát. Elsődleges célja az, hogy védje a csonkot a hidegtől, a melegtől. Megakadályozza azt is, hogy a csonkok elmozduljanak a rágás hatására. Mivel gyorsan és kedvező áron elkészíthető az ideiglenes korona, így alkalmazása magától értetődő arra a körülbelül egy hétre, míg a végleges fogkorona a helyére kerül.

 

Mennyire megbízható az ideiglenes fogkorona?

Bár adott helyzetben az ideiglenes fogkorona felbecsülhetetlen értékkel bír, de tény, hogy az kevésbé pontos és tartós, mint a majd felhelyezni kívánt végleges megoldás. Rendszerint gyengébb anyagból készül, az elszíneződésre is hajlamos, és maximum 2-3 hétig javasolt hordani azt. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a fogkoronák számától függően egy hét alatt szinte garantáltan elkészülnek a végleges koronák.

 

A szakember egyébként gyengébb anyaggal ragasztja a helyére az ideiglenes megoldást. Az ideiglenes fogkorona ragasztó anyagából adódóan kevésbé tart, így le is csúszhat a fogcsonkról a korona. Ez teljesen normálisnak tekinthető, és a megfelelő anyaggal vissza lehet ragasztani azt.

 

Vannak olyan fogászati kezelések, melyek több ülést tesznek szükségessé. Ha például egy kezeléssorozat során gyökérkezelés is zajlik, ilyenkor az ideiglenes koronára nagyobb szerep hárul. Az úgynevezett PMMA koronák is szóba kerülhetnek. Ezek több napig készülnek, némileg magasabb kiadással is járnak.  Ezért viszont cserébe az erősebb ideiglenes fogkorona ragasztónak köszönhetően biztosan nem csúsznak el azok viselés során.